Fritid & rekreation

En tidig sommarmorgon med ett spö i handen. En nypistad backe redo för dagens första åk. Teckningskonst i världsklass och massor av offentlig konst. Oavsett vad som får just dig att njuta av din fritid så har Laholms kommun något att erbjuda.

Fiske

Laxfisket i Lagan har varit viktigt för de boende i Laholm under en mycket lång tid. Kungar, kyrkan och borgare stred länge om rätten att fiska lax. I slutet av 1800-talet fångades 20-30 ton lax varje år. Enbart vid det stora fallet Karsefors öster om Laholm kunde upp till 150 laxar fångas om dagen. När vattenkraften byggdes ut i början av 1900-talet försvann lekplatserna och därmed också laxen. Som kompensation startade kraftbolaget en laxodling i Laholm – idag en av Europas modernaste. Numera sätts årligen ca. 90 000 laxsmolt ut i Lagan varje vår.

Sportfisket har under lång tid varit en populär fritidssysselsättning längs Lagans stränder. Vanligast är spinnfisket, men det finns även sträckor som lämpar sig för fiske med fluga. Hela sträckan från strax nedströms kraftverket i Laholm och ut till mynningen är 8 km. På våren stiger öringen upp i Lagan och redan så tidigt som i slutet av april kan fina blanka nystigna laxar fångas. Laxarnas vandring upp i Lagan ger ett fantastiskt höstfiske med laxar på upp till 14 kg och många fångster på 7-8 kg.

Cykling

I Laholm kan du uppleva strand och hav, böljande landsbygd, insjöar och skog från cykelsadeln. Det finns bilfria cykelvägar mellan flera av kommunens orter och vi har ett nät av lugna, välhållna vägar och grusvägar att cykla på. Hallandsås sluttningar bjuder på utmanande uppförskörning och svindlande nedförsbackar.

Vallåsen Bike Park är en cykelpark som erbjuder utförscykling på Hallandsåsens nordsluttning. En sittlift tar cyklisterna upp till toppen och det finns sedan nio spår i fyra olika svårighetsgrader att välja på vägen ner.

Förutom lederna på Vallåsen Bike Park, finns det idag inga uppmärkta stigar för mountainbikecykling i Laholms kommun. Men möjligheterna för fin stigcykling är stora och kommunen har som ambition att skapa fler leder för mountainbike.

Hösten 2017 inledde Laholms kommun ett arbete med att skapa ännu bättre möjligheter för cyklister att komma hit och ta del av våra cykelvänliga vägar och fina skogsstigar. Det arbetet kan du följa på Visit Laholms sida på Facebook eller på Instagram #visitlaholmbybike

Skidor

5170 meter preparerade pister på en 200 000 km2 stor åkyta. Elva nedfarter, två stolbanor och fem släpliftar. Ja, Vallåsens skidanläggning på Hallandsås saknar motstycke i södra Sverige. Man får åka en bra bit norrut för att hitta liknande standard. Backarna öppnar normalt i december, därefter är det bra skidåkning ända in i mars. De senaste säsongerna har Vallåsen haft öppet i snitt 70 dagar om året. Vid gynnsamt väder anläggs även längdskidspår, både uppe på åsen och på golfbanorna intill.

För mer information kontakta Vallåsens Skidanläggning eller Turistbyrån i Laholm!

Kultur

I Laholm finns över 30 offentliga konstverk, det har man till stor del borgmästare Axel Malmquist (1895-1980) att tacka för. Malmquist, som var mycket konstintresserad, initierade den omfattande utsmyckningen med överskottet från de årliga krönikespelen – Lagaholmsspelen – som han skrev och regisserade 1933–1968.

I kommunen finns också ett flertal museer och gallerior, exempelvis Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst. Utöver utställningar med nationella och internationella konstnärer anordnar museet föreläsningar och kurser för både barn och vuxna. Laholm har också en kommunal kulturskola som huserar på Campus Laholm.

Laholms teater, byggd 1913, kan stoltsera med en av kommunens vackraste interiörer. Här anordnas diverse konserter, föreläsningar och föreställningar – bland annat Laholmsrevyn. Bland övriga kulturarrangemang i kommunen kan nämnas Konstrundan i Halland, Svenska Filmdagarna, Laholms sommarspel och Laholms kulturnatt. Kontakta gärna turistbyrån eller titta i evenemangskalendern för mer information. Laholm har ett aktivt kulturliv, året om!

Hallands äldsta stad

Laholms stadskärna är känd för de offentliga konstverken och den pittoreska kulturmiljön. Redan på 1200-talet nämns Laholm i skrift, vilket innebär att staden är Hallands äldsta. Då var namnet Lagaholm, en befäst dansk stad nära gränsen till Sverige. Än i dag går det att se spår av det medeltida gatunätet i Gamleby – Laholms äldsta stadsdel. I dag huserar staden ett flertal unika butiker och restauranger. Stortorget har blivit en naturlig mötesplats med flera återkommande marknader och evenemang.

Men bygden var befolkad långt innan dess. Med Lagan som kommunikationsled var det naturligt att slå ner sina bopålar i närheten av vattendraget eller dess biflöden. Vi vet att folk gjorde det för cirka 4 000 år sedan.

Vad som drog de första människorna är förstås svårt att veta. I dag vet vi däremot varför Laholms kommun är attraktiv. Hög livskvalitet med ett blomstrande föreningsliv, en bred och aktiv idrottsverksamhet och ett differentierat småskaligt näringsliv gör att allt fler vänder blickarna mot kommunen. En framtidsinriktad kommun kan emellertid inte slå sig till ro med det som finns. Man måste också våga satsa. Inte minst på nya generationer. Därför spenderas stora belopp på att bygga om och modernisera kommunens skolor.

Besök VisitLaholm!

Visitlaholm.se är platsen på nätet där du hittar allt som finns att göra runt om i Laholms kommun! Allt från var den bästa hjortsteken serveras och var man köper fiskekort till tips på svalkande vattendrag, friluftsteatrar och utmanande cykelleder. Boenden, restauranger, butiker, sevärdheter och aktiviteter finns listade här på ett pedagogiskt och lättöverskådligt sätt.

På Laholm.se hittar du information om bland annat sporthallar och andra anläggningar som du inte hittar på VisitLaholm.se.